Buku Anak Asuhan Skrin Karya Adlil Rajiah

Anak Asuhan Skrin
Spread the love

Tahukah anda, 11 tahun dahulu sudah ada terma yang digunakan oleh pakar psikiatri berkaitan skrin. Pendedahan skrin berlebihan kepada kanak-kanak dikenali sebagai ESE (Excessive Screen Exposure). Ia juga dikenali sebagai Pseudo-autism . Istilah ini membawa maksud simptom autism yang dicetuskan oleh pendedahan skrin berlebihan.

Sindrom atau Penyakit Ketagihan Skrin

Dewasa ini sudah bermacam-macam lagi terma baru yang wujud antaranya iDisorder, Internet Addiction Disorder (IAD) danScreen Dependency Disorder (SDD). Antara perkata lain yang berkaitan ialah Digital Addiction dan Nomophobia. Pelbagai lagi perkataan lain yang membawa maksud hampir sama.

Internet Gaming Disorder (IGD)

Antara yang ketara berlaku dikalangan kanak-kanak adalah Internet Gaming Disorder (IGD). Istilah ini merujuk kepada bermain permainan dalam skrin yang berterusan dan berulang. Ia selalunya membawa kepada gangguan fungsi harian, kerja atau pembelajaran.

“Internet gaming disorders are defined by continuous and repeated involvement with video games, often leading to significant daily, work and/or educational disruptions and has been suggested by American Phsychiatric Association (APA) as a tentative phsychiatric disorder that requires further study (Diagnostic and Statistical Mental Disorder (DSM-5))”

Sumber Rujukan: Internet Gaming Disorder https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6876823/#:~:text=Internet%20gaming%20disorders%20are%20defined,requires%20further%20study%20(Diagnostic%20and

Tambahan istilah lain ialah Phantom Vibration Syndrome (PVS), Digital Pouting, dan sebagainya.Semua terma ini merujuk kepada tabiat penggunaan teknologi skrin tidak sihat. yang mempengaruhi fungsi manusia pada hari ini.

Ibu bapa Pelindung Anak-anak

Sudah tiba masanya untuk kita pula menjadi ibu bapa yang melindungi anak daripada ‘trend’ dan kebiasaan yang merosakkan. Sudah tiba masanya untuk kita pula memahami keperluan anak, dan mendidik mereka dengan ilmu yang memanusiakan.

Dalam keserabutan dan kekeliruan normalisasi masyarakat hari ini serta lambakan maklumat yang disogokkan di media sosial setiap hari, dengan memiliki buku ini akan memberi anda keyakinan dan kepastian untuk melakukan perubahan positif dalam keluarga anda – ‘one small step at a time’. Insya-Allah.

https://pay.galeriilmubiz.com/order/form/AASKRIN/123

Anak Asuhan Skrin karya Adlil Rajiah

Bagi yang berminat untuk mendapatkan buku ini , boleh klik link di bawah:

https://pay.galeriilmubiz.com/order/form/AASKRIN/123

atau boleh berhubung melalui aplikasi Whatsapps dengan klik icon di bawah:

error: Content is protected !!
Skip to content